Folklandia 2024

Folkmusik- och folkdanskryssning Åbo-Kapellskär-Åbo 12-13.1.2024Läs mera »

Skärikurs på Sälgrund

Skärikurs på Sälgrund

22–24.9.2023

 

Årets skärikurs följer traditionen: vi åker ut med båt från Kaskö fiskehamn på fredag kväll ca kl. 18.30. Båtfärden tar omkring 10 minuter. Den mest intensiva kursdagen är lördag, men två lektioner håller vi preliminärt redan på fredag kväll. I övrigt fylls kvällarna av jam, trevligt umgänge, bastubad och korvgrillning. Kursen avslutas efter lunch på söndag, med båtavfärd från Sälgrund ca kl. 14.00.

Som lärare i år har vi Piia Kleemola-Välimäki på fiol samt Thomas ”Tommie” Black-Roff på dragspel. Kursen lämpar sig för alla som har lite spelvana.

 

Boende

Under skärikurshelgen finns det fyra olika övernattningsalternativ på Sälgrund: i tvåbäddsrum i huvudbyggnaden (ett av rummen har plats för tre), i huvudbyggnadens separata Lax-lägenhet med sex bäddar (tre våningssängar), i tvåbäddsrummet i stugan samt i stugans sexbäddsrum (tre våningssängar). Boende i tvåbäddsrum i huvudbyggnaden är dyrast medan sexbäddsplatserna i stugan är förmånligast. Meddela dina boendeönskemål vid anmälan så försöker vi uppfylla önskemålen så långt det går. Vi strävar förstås till att deltagarna i flerbäddsrummen är av samma kön om inget annat önskas.

 

Kursavgift

Kursavgiften baserar sig på vilket boende du har. Priset gäller för medlemmar i Finlands svenska spelmansförbund. Icke-medlemmar betalar ytterligare 20 euro/person.

Boende i 2-bäddsrum i huvudbyggnaden: 180 €/person

Boende i Lax-lägenheten med sex bäddar: 150 €/person

Boende i 2-bäddsrum i stugan: 150 €/person

Boende i 6-bäddsrum i stugan: 139 €/person

I priset ingår undervisning, boende och mat samt båttransport till och från ön. Sängkläder ingår, men handdukar bör var och en ta med själva!

 

Anmälan

Skicka din anmälan till kansliet@spelmansforbundet.fi senast en månad innan kursstart. Platserna är begränsade och fylls i den ordning anmälningarna kommer in. Kom ihåg att meddela eventuell specialdiet samt vilket instrument du spelar under kurshelgen.

 

Lärarna

Piia Kleemola-Välimäki

Fiolspelmannen och musikdoktorn Piia Kleemola-Välimäki har specialiserat sig på fiolmusik från Södra Österbotten. Uppvuxen i Haapavesi i Norra Österbotten, är hon van vid många olika spelstilar från Finland och från till exempel Sverige och Irland. Piia har studerat folkmusik vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet. Hon arbetar som utbildningschef vid Konstuniversitetets enhet i Seinäjoki och spelar fiol i olika grupper. På kursen kommer hon att lära ut bra låtar, olika danstyper och erbjuda möjlighet till fördjupning i tekniska detaljer i fiolspelet.

 

Thomas ”Tommie” Black-Roff

Tommie är en musiker och kompositör som växte upp i Cornwall i sydvästra Storbritannien. Redan i unga år blev han bekant med den lokala corniska folkmusiken, klassisk musik och kyrkomusik och valde till slut dragspel och piano som huvudinstrument. Efter en kort tid som musiketnolog flyttade han 2017 till Norden som medlem i NoFo-gruppen Farandi. Här fick han fördjupa sig i den svenska och finska folkmusiken, såväl som i improvisation, dans och elektronik. Tommie är också en passionerad pedagog och leder bland annat Crean Folk Camp i Cornwall varje sommar. Han är aktiv med banden TEYR, Ville & Tommie och Värivarjo.

 

Kursen arrangeras i samarbete med SFV